top of page
Search
  • Writer's pictureTeamVirksom

Urbant landbruk


Geitmyra matkultursenter i Oslo

Matdyrking i byen

Urbant landbruk er innendørs og utendørs produksjon av mat i byen. Produksjonen kan skje overalt i byen, enten det er i bakgårder, hager, på tak og vegger eller i grønne fellesarealer. Det kan rangere fra små fellesskap som vil dyrke for hyggens skyld, til effektive og kommersielle matprodusenter som leverer til kunder og restauranter.

Matproduksjon i byer har vært en trend lenge. Byhager og andelshager har eksistert og vært populære i mange tiår. Endringen de siste årene har vært at denne trenden har eskalert og teknologi har muliggjort innendørs matproduksjon.


Det store bildet

Med klimaendringer, økende temperatur og havnivået som stiger vil vi kanskje ikke kunne importere like mye mat i fremtiden. FN anslår at verden må øke matproduksjonen med 60 prosent fram mot 2050.


For at Norge skal bidra til dette i fremtiden må vi endre måten vi produserer mat på.

Samtidig fører urbanisering flere mennesker inn i byene.

Urbant landbruk har et enormt potensial i Norge som vil være med å styrke norsk matproduksjon og matkultur.


Oslo

I Oslo er det i dag er mange aktører som driver med urbant landbruk, med ulike mål og hensiker. I hovedsak er det små, frivillighetsbaserte initiativ som ønsker å tilby osloborgere en mulighet til å lære å dyrke mat, gjøre noe aktivt og skape et fellesskap i nabolaget. Andre er mer kommersielt fokusert og dyrker mat i større skala og ønsker å selge maten de produserer.


Urbant landbruk er i stor framvekst i byene og er noe vi vil se mer av i fremtiden.


Tåsen Microgreens

Bybonden Øystein og Thorbjørn på Losæter i Oslo
16 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page